magazin fejléc
Olvasd magazinunk online változatát!

Egészséges életmód Klink Vanessza gondolatai és tanácsai

Magazinok

Egészséges életmód Klink Vanessza gondolatai és tanácsai

"Egy jó edző ösztönöz mindebben, én is így teszek. A sikereidhez vezető utat meg tudom neked mutatni, de neked kell rajta végigmenned."


Szerencsésnek tartom magam, hogy gyermekkorom óta a családom révén az életem alappillére az egészséges életmód, ami sokszor csak felszínesen használt kifejezés. Többször is újra gondoltam az elmúlt években, hogy mit is jelent nekem pontosan az egészséges életmód. Mit tartok a munkámnak, a hivatásomnak, a szenvedélyemnek?


Elmondhatom, hogy az én edzői feladatom több mint az edzések bemelegítési és a nyújtási részei közötti hatvan perces instruálás, amikor a vendégeimet feladatokkal és tanácsokkal látom el, hogy az életük jobbá váljon.


Csak akkor tervezhetünk hosszú távon a vendégemmel, ha ő komolyan érdeklődik, és elkötelezett a céljai elérése érdekében. Ez kulcsfontosságú a sikert illetően. Hamar megtanultam, hogy nem mindenki olyan elhivatott az edzésben, mint én. Talán ez volt a legnehezebb része a munkámnak: elfogadni, hogy mindenkinek csak annyi segítséget tudok nyújtani, amennyit kér, elfogad.


Amennyiben megértést, befogadó hozzáállást tapasztalok, könnyebbé válik a dolgom, és számos képességét fejleszthetem egyszerre a hozzám forduló vendégnek. Először a mozgáskultúra fejlesztése és a testtudat kialakítása kap szerepet a közös munkában. Ezt ötvözzük személyre szabott és betartható étrend megtervezésével. A vitaminés vízpótlás szerepe, és az összefüggések megértetése szintén kardinális kérdés az egészséges életvitel szempontjából.


A lapnak tekintem, hogy már a célok kitűzésekor „rendet kell tenni fejben”, hogy milyen okból is akar valaki változtatni az életmódján. Mi jelenti majd a kitartáshoz szükséges motivációt? Nem vagyunk egyformák, egyénenként eltérhetnek az okok, amiért belekezdünk a sportolásba és az önfejlesztésbe.


Van, aki a fájdalmait szeretné enyhíteni, van, aki a külsején akar változtatni. Megfigyeléseim alapján a legtöbben azért edzenek, mert nincsenek megelégedve az alakjukkal, nem „szeretik” a testüket. Véleményem szerint az utóbbi a lehető legrosszabb hozzáállás.


Akkor lesznek jók az eredményeid, ha azért választod ezt az utat, mert szereted a testedet, magadat, és amit csinálsz. Velem elkerülheted a hozzá nem értésből adódó sérüléseket, edzéseinket naprakész tudással tartom, amit olykor humorral is színesitek.


Hogyan lehet mégis ösztönözni a vendéget, amíg eljön az életében az a fordulópont, hogy örömmel indul el az edzésre? Meggyőződésem, hogy akkor tudunk csak lemondani valamiről, ha kapunk helyette valami mást, valami jobbat. Ezt az időszakot egyszerűen túl kell élni. Ilyenkor a lemondásnak még negatív a jelentése az agyban. Szakmai hátteremmel biztosítom számodra, hogy ebben a nehezebb, kezdeti időszakban is kihozhassuk a maximális teljesítményt belőled.


A tanácsaim főként a saját tapasztalataimon alapulnak.


Végigkísérte a gyermekkoromat a pollenallergia. Egyik hozzá kapcsolódó kellemetlen élményem az volt, amikor egy fa alatt néhány percet ülve annyira feldagadt a szemem és a torkom, hogy alig láttam és alig kaptam levegőt. Ügyeletre mentünk, ahol injekciót és gyógyszereket adtak a tüneteim enyhítésére. Édesanyám szerint az allergiaszezonban olyan voltam az óvodában, mint egy álomkóros.


Ezután természetgyógyászhoz mentünk, új étrendet alakítottunk ki.


"Kellő akaraterővel és kitartással te is képes vagy sok pozitív változást elérni az életedben."


Öt éves kislányként nem ehettem finomított cukrot, tartósítószert, fehérlisztet tartalmazó ételt, és bizonyos gyümölcs- és zöldségféléket is mellőznöm kellett, hogy elkerüljem a keresztallergiát. Tinédzserként észrevettem, hogy sok osztálytársam ugyancsak szenvedett a pollenallergia miatt. Én akkor már zavartalanul sportoltam, kirándultam, ők pedig tüsszögtek, orrot fújtak, dörzsölték a szemüket, és gyógyszereket szedtek. Ekkor jöttem rá a régi mondás igazságára, miszerint „az vagy, amit megeszel”.


Fiatal felnőtt koromat az a gondolat kísérte végig, hogy ha nem is tökéletesen, de korosztályomhoz képest egészségesen táplálkozom. Az edzőképzésen tanultak, és a munka során ért hatások alapján, valamint az élelmiszermérnöki tanulmányaim segítségével kezdtem neki a saját testem számára ideális étrend kialakításának. Ez egy folyamat, egy hosszú út, és mivel a tudásomat bővítem, mindig találok egy kiegészítést, egy új gondolatot, amit lehet, hogy hozzá tudok „gyúrni” a meglévő bevált tudáshalmazhoz.


Az interneten fellelhető temérdek információ nagyon hasznos, de egyben félrevezető is egyszerre. Az edzéssel kapcsolatban miért is lenne ez másképp? Gondolhatnánk, hogy edző segítsége nélkül is lehet fejlődni, nem? - Lehet. Azonban a hiányos ismeretek és a helytelenül végzett mozgások olyan károkat okozhatnak, amiket esetleg nem egy hét, hanem csak tíz év után érzel.


Lehet, hogy akkor már rég nem jársz fitneszterembe, és nem is gondolsz arra, hogy évekkel ezelőtt jött létre a probléma. Jobb esetben csak annyit tapasztalsz ilyenkor, hogy nem fejlődsz, hogy nem érsz el eredményt, és elkönyveled a testépítést egy fölösleges új hóbortnak. Sokan hobbiszakmának tartják, amit bárki megcsinálhat, azonnal. Igen, pont annyira lesz „ugyanolyan”, mint egy Michelin-csillagos étterem szakácsának főztje és a Tescos mirelitpizza… - Jóllaksz mindkettővel, nem? De a minőség korántsem ugyanaz.


Akárcsak az edzésben, úgy a táplálkozásban is meg kell találni a saját testednek megfelelő „programot”. Ez mindenkinél más. Elárulok egy titkot: találkozásunk után öt perccel én sem tudom, hogy pontosan mi a jó neked. Egy hosszú, tapasztalati úton kialakított életmód kialakítása a cél, ami jelenthet folyamatos kapcsolatot − egy szükséges bevezető időszak után − és meghatározott időszakonkénti konzultációt.


Az én motivációm a munkám során az, hogy megismertessem veled (és másokkal) azt az örömet és elégedettséget, hogy kellő akaraterővel és kitartással te is képes vagy sok pozitív változást elérni az életedben.