magazin fejléc
Olvasd magazinunk online változatát!

Bartha Ágnes kozmetikus a sminktetoválásról

Magazinok

Bartha Ágnes kozmetikus a sminktetoválásról

Mit kell tudni a kozmetikai tetoválásról?


A bőrünk is folyamatosan kopik, ezért a tetoválás eredménye nem végleges.


A testtetoválás során a bőrünkbe juttatott anyag színe is megváltozik előbb-utóbb, így ezeket a tetoválásokat is időközönként fel kell frissíteni.


Az idő múlásával sajnos az arcunk sem marad ugyanolyan, mint fiatalabb korunkban, elkezd „ereszkedni”, ezért nem is lenne előnyös az arcon „végleges” tetoválást alkalmazni.


Tehát érdemes időről időre a sminktetoválással korrigálni a tetoválást. Az, hogy ezt milyen gyakran kell megtenni, az életkortól, bőrtípustól, környezeti hatásoktól (például UV sugárzástól) is függ.


A szálas tetoválásnál nem szabad sok festéket bevinni a bőrbe (a szép vékony, természeteshez hasonló szálak elérése érdekében), ezért ezt a tetoválást kell a leggyakrabban felfrissíteni.


Az ajak- és a szemhéjtetoválásokat ritkábban kell végezni, mert több festék kerül a bőrbe és ezért általában erősebb a színük.


A bőrünk hozzávetőleg 28 naponta „cserélődik”, ezért a sminktetoválás is halványodik.


Gyorsabban kopik a zsíros, vízhiányos bőr, a fiatalabb korosztály bőre, valamint az UV sugárzásnak fokozottan kitett bőr (szolárium, napozás).


A szemöldöktetoválást 1-2 évente, a szem- és ajaktetoválást 2-3 évente indokolt megismételni.


A sminktetoválásra nem ideális évszak a nyár. Ugyan ekkor is elvégezhető, de tetoválás előtt 2 hétig kerülni kell a napot (szoláriumot), mivel a bőr elveszíti hidratáltságát és rugalmatlanná válik. Emiatt érzékenyebbé, vérzékenyebbé válik és fájdalmasabb a művelet.


Sminktetoválás után ugyancsak 2 hétig tanácsos tartózkodni a napozástól (szoláriumtól), s óvakodni kell a tetovált terület „föláztatásától” (szauna, uszoda, wellness). Ellenkező esetben kidobódhat a pigment, foltossá, hiányossá válhat a tetoválás.


A tetoválást kizáró okok: egyebek mellett epilepszia, vérzékenység, hepatitisz, AIDS, lázas állapottal járó bakteriális vagy vírusfertőzés, valamint kizáró ok a kemoterápiás kezelés is. A várandós „kismama” is halassza inkább a szülés utánra ezt a szépítkezést.


A magas vérnyomásban szenvedők, a cukorbetegek esetében fokozott óvatossággal kell eljárni, esetükben felléphet intenzívebb vérzés, ráadásul az utóbbiak sebgyógyulása is rendszerint lassúbb, ezért fokozott fertőzésveszéllyel kell számolniuk.


A tetoválás előtt 3-4 nappal és utána 1 hétig tartózkodni kell a kozmetikai kezeléstől a tetoválandó területen. Nem szabad szempillát, szemöldököt festeni a tetoválás előtt 2 napig és utána 2 hétig.


A tetoválásra célszerű nyugodt körülményeket teremteni (ne „essünk be” a kezelésre, s ne stressszeljünk egy későbbi programunk miatt).


Aki hajlamos herpeszre, számoljon azzal, hogy az ajaktetoválás megnöveli az kockázatát. Ilyenkor ajánlatos orvos által felírt gyógyszert (például Telviran, Herpesin) szedni a tetoválás előtt 2-3 nappal, majd tetoválás után még 1 hétig. Segíthet még a Bioptron lámpás terápia.


Tetoválás után a száraz, steril hideg borogatás jót tesz a bőrfelületnek. Kaparni, vakarni, dörzsölni természetesen nem szabad, óvni kell a fertőzés veszélyétől és a kiszáradástól.


Gyakran feltett kérdések:


MIBEN MÁS A SMINKTETOVÁLÁS MINT A HAGYOMÁNYOS?
A végleges testtetoválás a bőr legmélyebb rétegébe kerül. Innen nem tud kikopni a festék és életünk végéig ott is marad. A sminktetoválás csak a bőr hámrétegébe kerül, ahonnan az idők folyamán egyre feljebb és feljebb jut a festék, attól függően milyen gyorsan cserélődik a bőr. Ennek a folyamatnak mindenkinél más az időtartama, lehet 2-5 év.


HAGYOMÁNYOS TETOVÁLÓ IS CSINÁLHAT SMINKTETOVÁLÁST?
A hagyományos gépek nem alkalmasak sminktetoválásra. Ezek a tetoválások mélyen, végleg a bőrben maradnak, korrekcióra alig van mód.


A SZÁLAS TECHNIKA VAGY A TELJES SZEMÖLDÖKSATÍR A JOBB?
A szálas technikát abban az esetben lehet alkalmazni, ha van szőrzet, de hiányos. Ilyen esetben a saját szőrszálak közé tetoválunk. Ha nagyon kevés szőrszálunk van, akkor marad a satír. Fontos, hogy minden esetben figyelembe kell venni a hajszínt, bőrszínt stb. Ezek alapján lehet megválasztani a festék színét. A szemhéjtetoválással optikailag lehet kicsinyíteni vagy nyitottabbá tenni a szemeket.


SZEMÖLDÖKTETOVÁLÁSNÁL MI TÖRTÉNIK A SZŐRZETTEL?
Semmi, örülünk, ha van, és nem kell leborotválni! Arról nem beszélve, hogy minden esetben a természetességre törekszünk, és a meglévő szőrszálak sok esetben irányadóak is lehetnek, bár tíz vendégből nyolcnak alig maradt már szemöldök szőrzete a sok szedésnek köszönhetően, vagy ami megmaradt, az is oda nő, ahová pont nem kellene.


SZEMPILLASŰRÍTÉS VAGY KONTÚRVONAL A JOBB?
A sűrítést abban az esetben szoktam alkalmazni, ha a vendég nem szeretne látványos vonalat a szemhéjra, de szeretné, ha szebb lenne a szeme, illetve sötétebbnek tűnne a szempillája. A kontúrvonal pedig egy vastagabb, hosszabb vonalat jelent.