magazin fejléc
Olvasd magazinunk online változatát!

Az ügyvezető igazgató köszöntője

Magazinok

Az ügyvezető igazgató köszöntője

A forró nyári napokon bármiféle helyiségben, az otthonunkban, a munkahelyünkön, üzletekben, szórakozóhelyeken, járművekben is hűsít a légkondicionálás, ám jó, ha tudunk ennek a veszélyeiről. Vannak, akik érzékenyek a kiáramoltatott hűvös levegőre, ha közvetlenül éri őket, ízületi fájdalom léphet föl náluk, egyesek szemében hajlamos gyulladást kiváltani a légáram.


A klímaberendezések működésével összefüggésbe hozható betegséget okozó kockázati tényezők közül megemlítendők egyes baktériumok, bizonyos penészgombák, mikrobák. E kórokozók megtelepedése viszont könnyen megelőzhető a klímaberendezések rendszeres tisztításával, karbantartásával, fertőtlenítésével.


A leggyakoribb előforduló fertőző kórokozó az úgynevezett Legionella baktérium nemzetség, amelynek kb. 30 faja ismeretes; a klinikai fertőzések 90%-át a Legionella pneumophila okozza. Az általa kiváltott betegség két formája különböztethető meg: a tüdőérintettséggel nem járó Pontiac-láz és az atípusos Legionella pneumónia (legionárius betegség, legionellózis).


A legionella vízkedvelő baktérium, mindenütt előfordul, ahol pangó meleg víz van (a háztartási melegvíz-rendszerekben, a klímaberendezésekben, a párásítókban, a kerti locsolóban, az akváriumban stb.)


A betegséget a levegőbe porlasztott, fertőző vízcseppek tüdőbe jutása váltja ki. A betegség többnyire enyhe lefolyású, tüneteket alig vált ki, spontán gyógyul. Súlyosabb esetekben föllép a tüdőgyulladás, jellemző a száraz köhögés, láz, fejfájás, esetleg hasmenés. A fertőzés kimutatható vérből, vizeletből, légúti váladékból.


A legionellózis ellen megfelelően választott antibiotikummal lépnek föl a gyógyszeres terápia során. A legionella baktérium által okozott betegség elkerülésében a megelőzés elsődleges. Ezek körébe tartozik a klímaberendezések rendszeres karbantartása, fertőtlenítése. Magyarországon rendelet szabályozza a Legionella baktérium kötelező szűrését meghatározott intézmények számára. Mivel a Legionella a 20-50°C hőmérsékletű, főleg pangó vízben tenyészik, nagy a kockázata azoknak a berendezéseknek, amelyekben a víz belélegezhető vízpermetté válhat. Az említett rendelet fokozott kockázatot jelentő közegnek tekinti például az egészségügyi, a szociális intézményeket, a kereskedelmi szálláshelyeket, a közfürdőket.


A klímaberendezéseket illetően elengedhetetlenül fontos, hogy évente legalább kétszer – a használati időszak előtt és után – tisztítsák ki őket, illetve, hogy a lecsapódó nedvességet megfelelően vezessék el, hiszen a pangó víz baktériumok, penészgombák és egyéb mikroorganizmusok melegágya. Hasznos „praktika”, ha olyan helyeken, ahol esetleg hosszú ideig használaton kívül van a vízrendszer (például nyaralókban), néhány percig (3-4) folyassuk a forró vizet a csapon, a zuhanyfejen át, csökkentve az esetleges fertőzés esélyét.


A Green Fitness & Beauty tereiben természetesen gondot fordítunk a megfelelő szellőzésre és a hőmérséklet szabályozására, a berendezések folyamatos karbantartására, fertőtlenítésére (az épület jellegéből fakadó nehézségek ellenére). Nyilvánvaló, hogy bizonyos „szélsőségekkel” nem tudunk mit kezdeni. Többször előfordult, hogy valaki panaszt tett a melegre, más épp ellenkezőleg, hidegnek tartotta a hőmérsékletet. Amúgy inspiráljuk a Vendégeinket, hogy jelezzék a recepción ezirányú panaszaikat is, ám nyilván az „extra” kéréseknek a többségi komfortérzet ellenében nem felelhetünk meg. Az is gyakorlat szülte tapasztalat, hogy amikor a légkondicionálók kapcsolóihoz, a levegő áramoltató berendezés „kezeléséhez” bárki hozzáfért, gyakran elállították a berendezés optimális üzemmódját.


Szeretnénk ezúton is kifejezésre juttatni, hogy mindenkor Vendégeink általános megelégedettségére és egészségük védelmére törekszünk, így a levegőztetés, a klímaszabályozás tekintetében is.