magazin fejléc
Olvasd magazinunk online változatát!

A stressz és az elhízás kapcsolata

Magazinok

A stressz és az elhízás kapcsolata

A metabolikus (anyagcserével kapcsolatos) és a szorongásos betegségek megnövekedett száma jelentős terhet jelent a mai társadalmunk jókora részének, sok kutatás és terápiás eljárás foglalkozik a probléma feltérképezésével és a lehetséges gyógymódok megtalálásával. Ugyan ösztönösen gondolhatnánk arra, hogy a két jelenség szorosan összefügg egymással, de ezt a kapcsolatot eddig még nem támasztották alá tudományos kutatások.


A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatócsoportjának vezetője, Prof. Hermona Soreq és munkatársai megtalálták a génexpressziónkra (génkifejeződésre) is hatást gyakorló molekuláris kapcsolatot (microRNA*) a szorongás és az anyagcserezavarok összefüggésében.


„Azt már régóta tudjuk, hogy kapcsolat van a lélek, a szellem és a test, illetve az érzelmeink, és a fizikai testünk érzelmekre adott válasza között. A kutatások alátámasztják az elképzelést, miszerint a pszichés trauma hatással van több gén aktivitására is. A korábbi kutatásaink összefüggést találtak a stressz és a microRNA között, vagyis a stressz és a szorongás gyulladásos reakciókat vált ki a szervezetben, és drámai mértékben növeli a microRNA-szabályozó hormonok szintjét az agyban és a belekben. Például a Crohn-betegség esetén a páciens tünetei a pszichés stressz hatására erősödnek.


A jelenlegi tanulmányban hozzáadtuk az elhízás faktorát az „egyenlethez”. Felfedeztük, hogy a szorongás által gerjesztett microRNA nemcsak, hogy gyulladást okoz a szervezetben, de a metabolikus szindróma kialakulásában is nagy szerepet játszik. A génkifejeződés mértéke az öröklődéstől és a stressz mértékétől függően hat a különböző szövetekre és sejtekre.”


A microRNA-gének az emberi genom részei is egyben. A fenti összefüggést elkeresztelték a „junk food” kifejezés mintájára (gyorséttermi étel) „junk-RNA”-ra.


A microRNA nagy szerepet játszik a gének által vezérelt proteinszintézisben. A mérete alig 1%-a a proteineket kódoló génekének, de mégis képes megállítani a proteinek termelését. A microRNA elváltozása az acetilkolin (ingerületátvivő anyag) szabályozását befolyásolja a központi idegrendszerben, ami hatással van az anyagcsere sebességére is.


A hasi elhízás és a cukorbetegség (diabétesz) elterjedtsége korunk nagy társadalmi problémája. Az Egyesült Államokban (USA) a metabolikus szindróma előfordulásának gyakorisága 35%-os a teljes lakosságra vetítve. Ausztriában és Dániában a lakosság 25%-a szenved az elhízás tüneteitől.


A szorongásos betegségeket nehezebb számszerűsíteni a kényszerbetegségek, a poszttraumás stressz és a fóbiák csoportjai miatt. A félrediagnosztizált betegségek és kórélettani folyamatok tévesen meghatározott vizsgálatai szintén növelik a hibaszázalékot.


Az orvostudomány ma már tudja befolyásolni gyógyszerekkel a microRNA szabályozását, így fizikai módon hatással lehet a fenti betegségek kezelésére.


MÉG TÖBB BIZONYÍTÉK A STRESSZ ÉS AZ ELHÍZÁS KAPCSOLATÁRA


Korábbi kutatások összefüggésbe hozták a vérben, a vizeletben és a nyálban megjelenő kortizolszint (stresszhormon) növekedését az elhízással. Stresszes környezetben láncreakciót indít be a kortizol fokozott termelése a szervezetben, ami számos biológiai folyamatra van hatással. Ezek közé sorolhatók az anyagcsere-folyamatok, a testkompozíció és a test zsírraktározási folyamatainak szabályozása. Stressz hatására nehezebb a motivációt fenntartva sportmozgásokat végezni vagy ellenállni az egészségtelen ételek fogyasztásának.


A stressz vészriadót fúj az idegrendszerünknek, ami az érzékeinket élesebbé teszi, az izmok megfeszülnek, szaporábbá válik a pulzus és mélyül a légzés. Ez természetes védekező folyamat, ami fenyegető környezetben segíti a túlélésünket.


Az ideiglenes stresszet szervezetünk jól tudja kezelni, de a hosszú távú hatások az immunrendszert, a szív- és érrendszert, az idegrendszert kedvezőtlenül befolyásolják. Ez pedig mentális betegségek kialakulásához vezet az elhízás tünetei mellett.


Az alváshiány miatt az emberek több kalóriát fogyasztanak, ami szintén elhízásához vezet.


Egyetlen megoldás az elhízás visszafordítására, ha holisztikusan tervezzük meg és éljük az életünket az ideális alak eléréséért és a stressz csökkentéséért. A diéta, a testmozgás, a lelki eredetű problémák feltérképezése és a tudatos életvezetés éppúgy részeit képezik a megelőzésnek, a gyógyulásnak és a boldog, kiegyensúlyozott élet fenntartásának.


Dolgozzunk magunkon! Az erő velünk, bennünk van.