magazin fejléc
Olvasd magazinunk online változatát!

Fit Night – 2015 őszén a Green Fitness & Beautyban

Magazinok

Fit Night – 2015 őszén a Green Fitness & Beautyban

November 28-án, a hosszan elhúzódó vénasszonyok nyara („pc-ül”, azaz politikailag korrekten: indián nyár) után tartottuk a legutóbbi Fit Night programunkat. Ezen a héten már elért minket a hűvösebb időjárás, s e napon is sokfelé, viszonylag tartósan esett az eső, néhol a hó is (a Kékes-tetőt már tíz centinél is vastagabb hótakaró fedte), borult, zord volt az ég, a hőmérséklet is lehűlt, az éjszakákon már nem ritka a fagy. Nem csoda, hiszen három nap múlva beköszönt a meteorológiai tél. A tél a mérsékelt égöv négy évszakának egyike, három hónapig tart. Ilyenkor a leghidegebb az időjárás.


Az évszakok annak következtében alakulnak ki, hogy egyrészt a Föld a Nap körül kering (elliptikus pályán, egy bizonyos keringési síkban, egy év alatt téve meg egy fordulatot, pontosabban 365 nap és kb. 6 óra alatt, utóbbi folyománya négy évenként a „szőkőév”, a 29 napos február). Másrészt pedig a Föld is forog, s forgástengelye nem merőleges a keringés síkjára. Ez a Föld ún. tengelyferdesége (23,5 fok), amellyel tehát a Föld forgástengelye eltér a pályasíkra merőleges egyenestől. Ha a Föld forgástengelye a keringési síkra merőleges lenne, a Föld adott pontjai naponta nagyjából azonos mennyiségű napsugárzást kapnának, nem lennének eltérő hőmérsékletű évszakok.


Ismeretes, hogy a csillagászati évszakok kezdetét a napfordulók jelölik ki. Így a csillagászati tél (idén) csak december 22-én köszöntött ránk: ekkor volt a legrövidebb a nappal és leghosszabb az éjszaka (napkelte: 7 óra 22 perckor, napnyugta: 15 óra 56 perckor, a magyarországi zónaidőben, tekintettel a nyári és téli időjárásra – a Budapestet is „átszelő” hosszúsági körön; ettől keletre és nyugatra fokonként 4 perc az eltérés). Az északi féltekén ez a téli napforduló ideje, ekkortól nő a nappalok hossza. Ez a növekedés a mi féltekénken a nyári napfordulóig (általában június 21-ig) tart (ekkor kezdődik a csillagászati nyarunk). (A déli féltekén mindez „fordítva” van.)


Nevezetes fogalom e témában a napéjegyenlőség: ekkor mindkét féltekén megegyezik a nappal és az éjszaka hossza; ilyen a Földünkön kettő van: (rendszerint) március 21-én, illetve szeptember 22-én. A mi féltekénken értelemszerűen a márciusi a tavaszi, a másik az őszi (a déli féltekén fordítva.).


E kis földrajzi, meteorológiai kitérő után térjünk vissza a Fit Nightunkhoz, annál is inkább, mert a hűvösre forduló időjárás nem befolyásolta ennek az alkalomnak a parázs hangulatát.


A már megszokott módon különféle kedvezmények várták a vendégeket. Az érvényes bérlet, függetlenül a típusától jogosulttá tette a gazdáját mind a csoportos órákon való részvételre, mind a fitnesz terem, illetve a szauna használatára. Az aerobic teremben változatos programok zajlottak délután öttől tízig (zumba, köredzés, bodyART meets pilates, alakforma, dance, Hot Iron); a személyi edzők edzéstechnikai bemutatókat tartottak; a gyakorlatok szakszerű kivitelezését mutatták be, tanították; táplálkozási tanácsokat osztottak; s az egészségesebb életmódra váltást megkönnyítő ötletekkel szolgáltak. Egyebek mellett szó esett a táplálékkiegészítők hatékony alkalmazásáról, az ideális hormonszint elősegítéséről, az időmenedzsment hasznáról, a sportsérülések megelőzéséről, a tartáshibák korrekciós lehetőségeiről is.


Az előbbieken kívül a vendégek térítésmentesen vehették igénybe az edzés utáni hajszárítást; kozmetikai, valamint kéz- és lábápolási tanácsokat is hallhattak. A masszázs is ingyenes volt ezen az estén (hagyományos kínai masszázs, ízületi kimozgatások, a váll, a láb, a térd, a derék és a nyak fájdalmainak enyhítésére).


Mindezekhez a zenét (európai dance klubok legfrissebb slágereit) Dj Bringa szolgáltatta.


A vendégeket a büfében grátisz (alkoholmentes) koktélokkal, ízletes falatokkal (salátákkal, szendvicsekkel) kínálták a klub alkalmazottai.