fitness

Mozogj!

erősítő, aerob és funkcionális edzések, professzionális gépparkkal felszerelt fitnesz terem

Samu Krisztina

Samu Krisztina

2005-től tartok csoportos fitneszórákat. Eleinte Szegeden (a szülővárosomban) voltam oktató. 2008-tól nagyobb fitneszterem-hálózatokhoz kerültem, miután Budapestre költöztem. Minden évben több képzésen és workshopon (tanfolyam) vettem részt, hogy széleskörű ismerettel rendelkezzem a fitnesz- és az egészséges életmód területein. 2010-ben úgy éreztem, hogy a sok dinamikus, megerőltető edzés mellett szeretnék egy olyan mozgásformát is elsajátítani, amely kímélően fejleszti a testet, és mellette nyugalmat, harmóniát hoz az életembe. Jelentkeztem jógaoktatónak, majd egy évvel később már kezdő órákon adtam át az elsajátított ismereteket a vendégeknek.

Azóta számos, a jógához kapcsolódó képzésen és tematikus napon vettem részt, ezzel biztos alapot szerezve az ászanák precíz kivitelezéséhez, az óra közbeni javítások, instrukciók használatához. Eleinte Hatha-jóga órákat tartottam, majd az ászanák alapos begyakorlását követően a Vinyasa flow jógairányzat lett az, amiben megtaláltam önmagamat, és a kihívásokat, amikkel fejlődhetek. Annak ellenére, hogy a jógaórákon a pozíciókat összekötjük, lehetőség van azok pontos megismerésére és a kivitelezés megtanulására, melyhez különböző − az Iyengar jógából ismert − eszközöket (jógatégla, heveder, fal) is használunk.

A jógában is törekszem a harmónia kialakítására és fenntartására. Az óra eleji ráhangolódással felkészülünk azokra a testi és lelki folyamatokra, amiket megélünk az ászanák kivitelezése közben. A légzés, a mozdulatok végrehajtása, a kitartott pozíciók megfigyelése, korrigálása kapja a fő hangsúlyt. Egy ilyen órán nem is lehet másra figyelni, csak a jelenre, hiszen az elkalandozó elme szabálytalan légzést, hibás ászanákat von maga után. Szeretem az órák nehézségét a gyakorló csoport képességeinek megfelelően lassan fokozni. Ennek köszönhetően a tematikus felépítéssel óráról órára a nagyobb koncentrációt, kihívást jelentő ászanák kapnak helyet. Az órán tapasztalt összpontosítást és a test edzését könnyű levezetéssel zárjuk, majd relaxálunk és ellazulunk. Az óra végi elköszönést követő érzés mindenki számára visszaigazolást ad, hogy ebben az egy-másfél órában a test és a lélek összhangba kerül, és a mindennapi gondok feledésbe merülnek. Ebben az időben csak saját magunkkal foglalkozunk, a saját mozgásunk és légzésünk által kiváltott érzések, állapotok kerülnek előtérbe, mely rövid „megállóra” szükségünk is van a rohanó hétköznapok mellett.

Várlak szeretettel a jógaóráimon, bízom benne, hogy a harmónia, és az egyensúly érzését a Vinyasa flow-n és a relaxáción keresztül te is megtapasztalod, és ez az érzés egy életre elkötelez a jóga, a pránajáma, a jóga nidrá gyakorlása mellett. Namaste!

Végzettségek:
Fitneszoktató (csoportosóra-tartó) – TF - Csongrád Megyei Sporthivatal
Hathajóga-oktató - International Wellness Institute
Antigravitációsjóga-oktató - Magyar Légtornász Szövetség
Gyerekjóga-oktató – Sárig Hajnalka
Spinracing-oktató – Fitness Company
TRX-oktató - R-MED Kft.
Gymstick-oktató - Finn Well Bt.
Ironworkout-oktató – Fitline Education
Tae-bo-oktató - Fitness3line- TF-IWI
FREESTYLER oktató- FGI

Egyéb képzések, tanúsítványok, workshopok (ws.):
Rita Keller - Hátrahajlások ws.
Ellen Johannesen - Kézállás ws.
Body and Yoga Fitness - Kézállás ws.
Mozgásfejlesztés 0-8 éveseknek – Tótszöllősy Tünde
Body Roller - Rajnai Kata
Body-Ball a fitneszben - System 4 Life
Coreographed Functional Training - Roman Ondrasek
Gerincgimnasztika
Comb-fenék tréning
Twister
Aqua fitness
Capoeira fitness
Határzóna I., II.

Mottó: „Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.” Gandhi

Samu Krisztina